Aantal Katten
0
Aantal honden
0
Katten met overgewicht
0
Honden met overgewicht
0

Uw huisdier te dik?

Obesitas bij de gezelschapsdieren is helaas een veelvoorkomend probleem en wordt veroorzaakt door een te hoge energieopname in relatie tot de energiebehoefte van het dier. 

Gemiddeld is 35% van de huisdieren te dik, en dit kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van het dier. Vaak hebben eigenaren het helemaal niet door, of hebben zij een verkeerd beeld bij het ideale gewicht van hun dier.

Net als bij mensen kan obesitas leiden tot suikerziekte, hartproblemen, ademhalingsmoeilijkheden, huidklachten en gewrichtsaandoeningen. Hierbij geldt dus: Voorkomen is beter dan genezen! Het is moeilijk te zeggen wat het ideale gewicht zou moeten zijn van uw hond of kat omdat dit flink kan verschillen tussen rassen en zelfs individuen. Wij kijken dan ook liever naar de zgn. ‘Body Condition Score’. Dit is een scoringstabel waarmee bepaald kan worden of uw dier te dik is of niet. Het is uiteraard erg belangrijk om door de dierenarts te laten vaststellen of er geen medische oorzaak ten grondslag ligt aan het overgewicht van uw dier.

Zo kan er bij de hond sprake zijn van een te traag werkende schildklier of een te snel werkende bijnier, waardoor er hormonale afwijkingen ontstaan in het lichaam waardoor vet extra snel wordt opgeslagen.  Wanneer deze oorzaken uitgesloten zijn, is de therapie simpel: uw dier moet namelijk veel meer bewegen en minder eten.

Dit is veel makkelijker gezegd dan gedaan, en daarom helpen wij u graag met het opstellen van een afvalschema. Wij berekenen met u hoeveel uw hond of kat binnen mag krijgen en in welk tijdspan uw dier hoeveel moet gaan afvallen. Als stok achter de deur kan er een wekelijks weegmoment ingepland worden, om de voortgang van het afvallen goed te kunnen monitoren. Als u het moeilijk vindt om uw dier minder eten te geven dan normaal, zijn er ook speciale dieetvoeders op de markt die ervoor zorgen dat uw huisdier langer een verzadigd gevoel heeft waardoor hij/zij niet de hele tijd om eten zal bedelen


Bremstraat 56

3742RJ Baarn

Website

www.dierenkliniekbaarn.nl

Phone

035-5422111