Dierenkliniekbaarn
Bremstraat 56 Baarn 035-5422111
Het is verstandig, als u geen plannen heeft om te fokken, de teef te laten steriliseren.
Bij kleine hondjes doen we dat op de leeftijd van 6 maanden. Bij grotere honden (vanaf volwassen gewicht 25kg) 3 maanden na de eerste loopsheid.
Waarom sterilisatie?
Het is verstandig om teven te laten steriliseren. Een teef die voor de eerste loopsheid wordt gesteriliseerd heeft minder dan 1% kans op de ontwikkeling van melkkliertumoren (borstkanker). Als je de teef op een latere leeftijd ( na 2 1/2 jaar) laat steriliseren verminder je het risico op kwaadaardige tumoren niet meer. Het optreden van goedaardige tumoren wordt dan nog wel deels voorkomen. Daarnaast heeft een ongesteriliseerde teef een grotere kans op een baarmoederontsteking. De therapie hiervoor is alsnog het verwijderen van de baarmoeder, alleen is de hond dan erg ziek, en is de baarmoeder erg gezwollen waardoor het risico van zo'n operatie behoorlijk hoog is.
Nadelen van een sterilisatie
Een nadeel van de sterilisatie is dat de teef een kleine kans heeft op urine-incontinentie. Dit komt omdat de sluitspier van de blaas dan mogelijk minder goed functioneert. Dit is wel goed te behandelen met medicijnen. Een ander nadeel is dat teven vaak een toename van het lichaamsgewicht krijgen. Dit is uiteraard makkelijk te voorkomen door vanaf de sterilisatie nog maar 70% van het oorspronkelijke voer te geven. Voor langharige rassen kan een sterilisatie invloed hebben op de vacht.
Preanesthetisch bloedonderzoek
Voor de operatie is het verstandig om na te denken of u wilt dat wij een bloedonderzoek verrichten. Met dit bloedonderzoek kijken we naar de lever- en nierfunctie, het glucose en eiwitniveau in het bloed. Aan de hand van de uitslag kunnen we een inschatting maken van het anesthesierisico. Voor teven ouder dan 7 jaar adviseren wij om in ieder geval een bloedonderzoek te laten verrichten. Als u dit wilt geef dit dan alvast aan wanneer u de afspraak maakt, dan kunnen we eventueel al eerder bloed prikken, zodat we op de dag van de operatie direct kunnen beginnen.
De operatie
Op de dag van de operatie brengt u uw hond op de afgesproken tijd. Uw hond moet nuchter zijn, wat betekent dat ze 12 uur voor de operatie niet meer mag eten. Ze mag wel water drinken.
Als ze binnenkomt wordt de teef eerst nog even nagekeken of ze gezond is, wordt ze gewogen en als alles in orde is krijgt ze de narcoseprik waar u ter geruststelling van de hond gewoon bij mag blijven. Ze vallen dan rustig in slaap. Als uw hond volledig slaapt gaat u naar huis. Voor de operatie wordt de hond geschoren en gewassen en krijgt ze krijgt een pijnstiller per injectie. Vervolgens wordt ze geopereerd. Als de operatie klaar is wordt ze weer dichtgehecht en wordt de wond ingesprayd met wondspray. Als u uw hond komt ophalen is ze wakker en kan ze alweer lopen. Toch adviseren wij om uw hond met de auto te komen ophalen, omdat een eind lopen teveel is.
De nazorg
De dag van de operatie is de teef nog sloom en zal ze veel slapen. Op deze dag kunt u het uitlaten het beste beperken tot het hoognodige. Vaak zijn de honden de eerste dag nog misselijk van de narcose, daarom is het verstandig om met eten en drinken te wachten tot de avond en alleen als uw hond goed wakker is en er duidelijk om vraagt, dan nog in kleine hoeveelheden te geven. Het kan een paar dagen duren voor uw hond weer hersteld is van de operatie. Ze mag nog wel wat slomer zijn, maar ze moet wel alert zijn. Als u twijfelt, schroom dan niet om direct contact met ons op te nemen. De teef heeft wel hechtingen en moeten hier 10 dagen vanaf blijven. Hier zijn verschillende hulpmiddelen voor. U kunt een kraag gebruiken of een medical pet shirt.
Een reu castreren is niet standaard. Er zijn wel problemen waarbij het wel verstandig is, zoals een teelbaltumor of prostaatproblemen. Een reu castreren omwille van het
gedrag kan ook de verkeerde kant op gaan, dus daarover geven we liever persoonlijk advies. Er zijn ook verschilende middelen om zonder castratie hetzelfde effect te
krijgen. Deze middelen hoeven maar eenmaal ingebracht te worden en werken een half tot een heel jaar.
3742RJ Baarn
www.dierenkliniekbaarn.nl
035-5422111